10 Kasım 2016 Perşembe

Hamilelik Döneminde Hormon Değişiklikleri

Hamilelik vücudunuzda çok güçlü değişiklikler, siz ve eşiniz için duygusal oluşumlar, ceninde ise dinamik bir gelişim yaratır. Bu dönemde gerçekleşen fiziksel değişikliklerin birçoğu, hormon salgılamalarındaki değişikliklerden kaynaklanır. Bu hormonların en önemli kaynağı, döllenmiş yumurtadan doğmamış bebekle birlikte, ceninde biçimlenen bir organ olan plasentadır.

Plasentanın gelişimiyle üretilen insan hCG hormonu, plasenta olgunlaşana ve yaklaşık üç ila dört civarında bu hormonların üretimini üzerine alana kadar yumurtalıklarınızın östrojen ve progesteron üretmesini garantiler.

Östrojen, rahim kaslarının büyüklüğünü artırarak, rahim duvarının ve kan dolaşımının gelişimini destekleyerek, vajina sıvılarını artırarak ve göğüslerinizdeki tüp sisteminin ve kan dolaşımının gelişimini başlatarak üreme dokularının gelişimini hızlandırır. Hamilelikte yüksek östrojen seviyeleri su tutmayı, deri pigmentlerini ve yağ birikimini etkiler.

Progesteron, düzgün kas büzülmelerini engeller. Rahmi rahatlatır ve aşırı derecede büzülmesini önler. Ayrıca, kan damarlarının duvarlarında rahatlatıcı bir etki yaparak, sağlıklı bir tansiyon seviyesinin korunmasını; mide ile bağırsakların duvarlarında ise besinlerin daha iyi hazmedilmesini sağlar. Progesteron relaksin denen yumurtalık hormonunun salgılanmasını sağlar; bu hormon, bağların, kıkırdakların ve rahim boynunun gevşeyip yumuşamasını, dolayısıyla bu dokuların doğum sırasında yayılmasını sağlar.

 Östrojen ve progesterona ek olarak, hamilelik döneminde başka hormonlar da bol miktarda salgılanır ve bunlar da birçok fiziksel değişikliğe yol açar. Bu hormonlar, gelişimi, mineral dengelerini, metabolizmayı, diğer hormonların seviyelerini ve doğum hazırlığını etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder