10 Kasım 2016 Perşembe

Hamileliğin Otuz Dokuzuncu ve Kırkıncı Haftası

Doğmamış Bebek

Bu son haftalarda, bebeğinizi rahim dışındaki hayata hazırlamak üzere cenin organları olgunlaşmaya devam eder. Cenin daha fazla yağ toplar ve yaklaşık yarım kilo daha alır. Doğum sırasında bir bebeğin ortalama ağırlığı 3-3.5 kg. kadardır ama tam gelişimle doğmuş normal bîr bebeğin ağırlı-ğı 2.5 ila 5 kilo arasında değişebilir. Yeni doğan bebeklerin boylan yaklaşık 50 santimdir ama 45-55 santim arası normaldir. Hamilelik döneminde, döllenmiş yumurtanın ağırlığı altı milyar kat artar! İlerleyen yirmi yılda ise çocuğunuzun ağırlığı doğum ağırlığının sadece yirmi katı kadar artar.

Plasenta ve Rahim

Olgun plasenta düz ve yuvarlaktır. Çapı 15-20 santim civarında ve 2.5 santim kalınlığındadır. Ceninin ağırlığının yaklaşık yedide biri kadar gelir. Plasentanın büyüklüğü ve ağırlığı, bebeğinizin boy ve ağırlığına göre değişir.

Doğumdan hemen sonra plasentanıza bakarsanız, şunları görebilirsiniz: Plasentanın rahim duvarına tutunan kısmı sert ve kanlıdır; adına kotiledod denen bölmelere ayrılmıştır. Plasenta yaşlandıkça, iki tarafta beyazımsı noktalar olarak daha sert kısımlar (kalsiyum kaynakları) belirmeye başlar. Plasentanın cenin tarafı ise pürüzsüz, solgun ve parlaktır; ayrıca, amniyotik zarla kaplanmıştır. Amniyotik ve koryonik zarlar plasentadan uzanarak su kesecikleri oluştururlar. Göbek bağından uzanan kan damarları, plasentanın cenin tarafında görülebilir; bunlar, göbek bağından yayılarak çeşitli yerlerden plasentaya girer.

Doğum sırasında ortalama göbek bağı uzunluğu 50 - 55 santim kadardır ama 30 -100 santim arası uzunluk normal kabul edilir. Nemli beyaz bağ, spiral veya burulmuş bir görüntüye sahiptir; içinde iki atardamar ve bir toplardamar bulunur. Doğumda bebeğiniz nefes alırken, kan dolaşımı değişmeye başlayarak göbeğine akan kanı keser ve daha fazla kanı akciğerlere gönderir.

Hamileliğinizin sonlarına doğru, rahim büzülmeleriniz daha belirgin ve sık hâle gelir. Bu doğum öncesi büzülmeler, rahimde dolaşımı güçlendirme, bebeği leğen bölgenize ve rahim boynunuza dayama, prostaglandinlerİ rahim boynunuzu yumuşatma ve inceltme için çalıştırma amacını taşır.

Anne Adayı

Doğumdan yaklaşık iki hafta önce, cenin leğen boşluğuna ilerlerken, görünüşünüz değişebilir. Bu belirgin İnişe aydınlanma veya hazırlık adı verilir. Şimdi cenin leğen bölgenize indiği ve diyaframınız üzerindeki basınç azaldığı için nefes alıp vermekte ve yemek yemekte daha rahat edersiniz. Ama cenin başı inerken, idrar torbanıza bastırır ve daha sık tuvalete çıkmanıza neden olur.

Kendinizi doğum sancılarını ve hamileliğin sonunu sabırsızlıkla beklerken bulabilirsiniz. Endişe hâli, hafif uyku, yorgunluk ve hamileliğin son dönemlerine ait genel rahatsızlıklar bu arzuyu güçlendirir. Bazen sonsuza dek hamile kalacakmışsınız gibi gelebilir. Ama aynı zamanda bütün hamilelik sonu faaliyetleri (doktorunuza veya ebenize daha sık ziyaretler; doğum hazırlık kursları; bebek duşları; bebeğinizin giysilerinin, malzemelerinin ve uyku alanının ayarlanması) hamileliğin yakında sona ereceğini ve hayatınızda yeni bir dönemin (ebeveynliğin) başlayacağını size hatırlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder