10 Kasım 2016 Perşembe

Anne ve Bebek için İkinci Üç Aylık Dönem Değişiklikleri

Hamileliğin On Beşinci - Yirmi Yedinci Haftaları Arası

Doğmamış Bebek

Hamileliğin on beşinci haftası, “gelişim” döneminin başlangıcıdır ve ceninin oluşmuş olan organları ve yapısı büyümeye ve olgunlaşmaya başlar. İkinci üç aylık dönemde, başta saçlar, göz kapaklarında kirpikler ve kaşlar belirir. Kollarda, bacaklarda ve sırtta adına lanugo denen ince kıllar oluşur. El ve ayak parmaklarında tırnaklar oluşur. On sekizinci haftada, cenin yeni doğmuş bir bebekte görünen bütün hareketleri yapabilir.

Ön sekizinci ila yirminci hafta arasında kalp atışları, normal bir stetoskopla duyulabilecek ölçüde güçlenmiştir.

Yirmi dördüncü haftanın sonunda, cenin yakaşık 30 santim uzunluğunda (başın tepesinden butlara kadar 22,5 santim kadardır) ve yaklaşık 750 gram ağır-lığındadır. Bu dönemde işitme becerisi gelişir. Sindirim enzimlerinin bir toplamı ve yutulan am-niyotik sıvının tortusu olan me-konyum (ilk dışkı) bağırsaklarda oluşur ama genellikle doğum sonrasına kadar dışarı atılmaz. Ceninin derisi kırışıktır ve adına vernix caseosa denen kremsi bir koruyucu tabakayla kaplıdır. Bu dönemde, muhtemelen ceninin hareketlerini hissedersiniz. Başlangıçta, size gaz köpüklerini hatırlatan hafif kıpırtılar veya titreşmeler algılayabilirsiniz ya da küçük ceninin hafif hareketleri, iyice güçlenene kadar fark edilmeden kalabilir. Henüz son derece ilkel durumda olmasına rağmen, bu noktada doğan bazı bebekler hayatta kalmaktadır.

Plasenta ve Rahim

Büyüyen cenine, plasentaya ve artan amniyotİk sıvıya karşılık olarak rahminiz karın boşluğunuza doğru genişler. Hamileliğin yirminci haftasında, rahminizin tepesi göbeğinize ulaşır ve ikinci üç aylık dönemin sonunda belinizin üst kısmına çıkar. Doğum öncesi randevularınızda, uzmanınız ceninin uygun şekilde gelişip gelişmediğini görmek ve hamileliğinizin aşamasını doğrulamak için rahim uzunluğunu ölçer. Cenin büyüklüğü ve amniyotik sıvı miktarı değişebilmesine rağmen, kasık kemiği ile rahim tepesi (fundus) arasındaki mesafenin santimetre bazında ölçülmesİyle, hamileliğinizin aşaması yaklaşık olarak belirlenebilir.

Genellikle fark edilmemesine rağmen, rahminiz hamileliğiniz boyunca periyodik olarak büzülür. Acı vermeyen bu büzülmeler (adına Braxton-Hicks büzülmeleri denir) rahminizi bir dakika veya daha uzun süreyle sertleştirir. Bunlar doğum sancılarından farklıdır ve hamileliğin normal bir parçasıdır.

Anne Adayı

Hamileliğin bu orta aylan boyunca, muhtemelen fiziksel açıdan kendinizi iyi hissedersiniz ve mide bulantılarınız ile yorgunluk hissiniz muhtemelen azalır veya yok olur. Göğüsleriniz ikinci üç aylık dönemde çok fazla büyümeyebilir ama kolostnım (anne sütünden önce üretilen sarımsı sıvı) genellikle hamileliğin orta dönemlerinde süt bezlerinde bulunur.

Meme uçlarınıza ve areola hamilelik döneminde hormon değişiklikleri yüzünden kararırken, diğer deri bölgelerinde de daha fazla pigment belirebilir. Bazı kadınlarda göbekle kasık kemiği arasında koyu renk bir çizgi (linea nigra) görülebilir. Hamilelik maskesi denen kloazmciy gözler ve burun etrafında derinin koyulaşmasıyla ortaya çıkabilir. Kloazma genellikle bebeğin doğumundan sonra kaybolur ama bu hemen olmaz.

Duygular

Hamilelik dönemi ilerledikçe gerçekleşen fiziksel değişiklikler, çok çeşitli psikolojik tepkiler doğurur. Bazı kadınlar görünüşlerinden ve duygularından hoşlanırken, diğerleri kendilerini çirkinleşmiş, rahatsız ve sınırlanmış bulabilir. Gelişim ve yaratıcılık duyguları sizi daha duyarlı hâle getirebilir; nazik bir söz, güzel bir günbatımı, dokunaklı bir günba-tımı veya yardıma ihtiyaç duyan bir çocuk, alışılmadık ölçüde güçlü duygular uyandırabilir. Rüyalarınızı hamilelikten öncesine oranla çok daha net hatırlayabilirsiniz; bu dönemde içe dönebilir ve kendinizi duygu ve düşüncelerinizi incelerken bulabilirsiniz. Orta aylarda, çocuk halamıyla İlgili kitaplar okuyarak veya çocuk odasını ve eşyalarını hazırlayarak ebeveynliğe kendinizi hazırlayabilirsiniz.

İkinci üç aylık dönemde, hamileliğiniz genellikle aileniz ve arkadaşlarınız için daha gerçek hâle gelir. Eşiniz elini karnınıza koyduğunda veya yakın fiziksel temasta bulunduğunuzda bebeğin hareketlerini hissedebilir. Gelişmekte olan bebekle bu temas, eşinizin katılım duygusunu, bebeğe ve hamileliğinize duyduğu ilgiyi güçlendirir. Tıpkı sizin gibi, eşinizin de değişen görüntünüzle ilgili çeşitli düşünce ve duyguları olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder